Wat als de verzekeraar niet gelooft in je geschil?

Nieuws van
Kíen Licent Life Event Schade008

Veel consumenten hebben een rechtsbijstandverzekering. Mochten ze in een geschil terechtkomen, dan zijn ze op die manier verzekerd van juridische bijstand. Maar wat wanneer de verzekeraar geen geloof heeft in de goede afloop van jouw zaak? Daar is een regeling voor.

Een rechtsbijstandverzekering kan van pas komen in tal van geschillen. Bijvoorbeeld een conflict op je werk over een ontslagvergoeding, een ruzie met de buren over de erfgrens of een geschil met de huurbaas over achterstallig onderhoud.

De verzekeraar behartigt in zo’n geval jouw belangen en probeert de zaak tot een goed einde te brengen. Het kan echter voorkomen dat de verzekeraar het voortzetten van de zaak kansloos vindt, terwijl jij door wilt strijden.

Second opinion

Voor die gevallen bestaat er een ‘geschillenregeling’ die echter niet bij iedereen bekend is. Die regeling staat in de voorwaarden van alle rechtsbijstandsverzekeraars en schrijft voor dat een derde persoon (vaak een advocaat) op kosten van de verzekeraar een advies uitbrengt over het al dan niet voortzetten van de zaak. Een soort second opinion dus. Als de advocaat die de second opinion uitvoert, het met jou eens is, dan is de verzekeraar verplicht de zaak voort te zetten.

Wanneer je het met de second opinion oneens bent, kun je de stap zetten naar het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Daar zal dan beoordeeld worden of het oordeel van de advocaat op een goede manier tot stand is gekomen. Ook kun je besluiten om je zaak toch door te zetten, met een andere advocaat die je zelf betaalt. Soms staat in de voorwaarden opgenomen dat wanneer je dan tóch gelijk krijgt de rechtsbijstandsverzekeraar alsnog een bedrag zal uitkeren.

Bestaand conflict

Het komt ook voor dat de verzekeraar de behandeling van een geschil al op voorhand afwijst. Dat heeft er vaak mee te maken dat het geschil al liep toen de verzekering werd afgesloten. Je ziet bijvoorbeeld een ontslag aankomen en sluit dan snel een rechtsbijstandverzekering af. In zo’n geval mag de verzekeraar terecht beslissen om jouw zaak niet op te pakken. Een aantal rechtsbijstandverzekeraars biedt voor die gevallen wel een andere route aan, bijvoorbeeld een vast bedrag per juridische oplossing.

Heb je over bovenstaand of andere onderwerpen nog vragen? Klik dan HIER voor direct contact met een van onze adviseurs, ze helpen je graag verder.